• База знань
  • /
  • Блог
  • /
  • Wiki
  • /
  • ONLINE CHAT
+380 (44) 364 05 71

Стаття також доступна російською (перейти до перегляду).

У сучасних пошукових системах на позицію сайту впливає велика кількість різних факторів. Одним з важливих аспектів, який може суттєво вплинути на продуктивність веб-сайту та його пошукову оптимізацію (SEO), є хостингова платформа. У цій статті ми розглянемо, як хостинг впливає на SEO, і надамо рекомендації щодо вибору правильного хостингу для вашого сайту.

Стабільність роботи

Базовий фактор за яким ми обираємо хостинг це надійність. Ваш сайт має працювати 24 годин, 7 днів на тиждень. Пошукові системи оцінюють так званий “uptime”, тобто час безперебійної роботи сервера. З точку зору Google та інших пошукових систем сайт повинен працювати завжди та не вмикатися навіть на декілька годин, особливо важливо це для популярних сайтів в конкурентних тематиках.

Моніторити свій “uptime” ви можете за допомогу https://uptime.com/ або інших схожих сервісів.

Ще один фактор стабільності, це можливість сайту витримувати пікові навантаження. Навіть якщо на сайт одночасно прийшло 1000 користувачів сайт повинен працювати, а це напряму залежить від типу та потужностей хостингу. Наприклад віртуальний сервер витримує більше навантаження ніж звичайний віртуальний хостинг, а в деяких випадках ресурси можуть автоматично збільшуватися при потребі.

Типи хостингу

Існує три види хостингу: віртуальний хостинг, віртуальний сервер (VPS/VDS) і виділений (фізичний) сервер. 

В залежності від типу хостингу ви отримуєте в розпорядження сайту різну кількість ресурсів і це напряму впливає на навантаження яке може витримати ваш сайт. Більшість навантаження на сайт створюють відвідувачі які одночасно знаходяться на сторінках сайту, та великі процеси, такі як синхронізація інформації з програмами обліку.

Завжди слідкуйте за рівнем завантаженості хостинга у вбудованих інструментах, що надає хостинг провайдер. І якщо ви бачите, що навантаження перевищує 50-60% переходьте на дорожчий хостинг пакети, це забезпечує стабільну роботу сайту навіть у пікові моменти, під час розпродажів або активних рекламних кампаній.

Також, обираючи віртуальний хостинг, треба пам’ятати, що це масова послуга - на одному сервері розташовано багато різних клієнтів, які ділять між собою одну IP адресу, та ресурси сервера. Не допускайте сусідство з сайтами для дорослих та інших підозрілих тематик.

Це можна перевірити за допомогою сервісів виду: https://2ip.io/domain-list-by-ip/

Звичайно за цими показниками VPS та виділений сервер є кращим вибором, оскільки там сусідів немає, але вони коштують дорожче віртуального хостингу.

Швидкість завантаження сайту

Швидкість завантаження сайту відіграє велику роль у просуванні сайту, оскільки це один з важливих факторів, які враховуються пошуковими системами при ранжуванні сайтів. Не варто забувати, що швидкість завантаження впливає на продажі, більшість користувачів не хоче працювати з повільними сайтами. 

Швидкість завантаження сторінок сайту залежить від багатьох факторів, один з яких — достатні ресурси на хостингу або серверу.

Саме для збільшення швидкості завантаження сайту на хостингу FREEhost.UA використовує сучасні потужні серверні процесори Intel, швидкі NVMe SSD-диски, існує можливість безкоштовного використання CDN.

Якщо в результатах тесту https://pagespeed.web.dev/ Ви бачите проблеми з показниками First Contentful Paint та Largest Contentful Paint треба звернути увагу на оптимізацію верстки сайту та зображень. Для оптимізації зображень можемо порадити сервіс https://compressor.io/.

Модуль Pagespeed та інструменти кешування сервера

Різноманітні сервіси CDN, у тому числі і CDN FREEhost.UA надають можливість додаткового кешування статичного контенту сайту, як на стороні сервера, так й в браузері відвідувача. Це позитивно впливає на швидкість завантаження сайту.

На VPS, або виділеному сервері додатково можна встановити модуль Pagespeed.

Цей модуль має додаткові налаштування, що до: серверного кешування, браузерного кешування, мініфікації та інших додаткових параметрів для пришвидшення завантаження. До речі наша технічна підтримка може його встановити безкоштовно за запитом користувача.

Пам’ятайте: Технічні показники сервера, які впливають на SEO, включають використання SSD дисків, рівень компонентів сервера та аптайм (доступність). Ці фактори впливають на загальну продуктивність вашого сайту і можуть суттєво вплинути на його ранжування в пошукових системах.

Безпека та надійність

Вибір хостинг-платформи, яка пропонує SSL-сертифікат, антивірус, можливість створювати резервні копії та WAF (Web Application Firewall ) має важливе значення для забезпечення безпеки та надійності вашого веб-сайту. Ці функції не тільки захистять ваш сайт від потенційних загроз, але й сприятимуть кращому SEO-просуванню.

Налаштуйте періодичне резервне копіювання файлів вашого сайту та даних з бази даних. Це дозволить швидко виправляти будь-які негативні події, що можуть відбутися з вашим сайтом.

Технічна підтримка

Останнє, але не менш важливе — ефективна та швидка технічна підтримка. Підтримка хостингу вирішальне значення при виборі хостинг-платформи. Оперативний саппорт допоможе швидко розв'язувати будь-які проблеми з вашим сайтом, забезпечуючи мінімальний час простою та кращий користувацький досвід.

Отже, вплив хостингу на просування сайту можна визначити за допомогою технічних параметрів. Обираючи хостинг-платформу для свого сайту, треба врахувати такі фактори, як масштаб веб-ресурсу, вартість, безпека, серверні компоненти та наявність інструментів резервного копіювання та оптимізації швидкості завантаження. Правильно підібравши хостинг-платформу, яка відповідає вашим потребам, ви зможете значно підвищити продуктивність, безпеку та рівень пошукової оптимізації вашого сайту вашого сайту.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал https://t.me/freehostua, щоб бути в курсі нових корисних матеріалів.

Дивіться наш канал Youtube на https://www.youtube.com/freehostua.

Ми у чомусь помилилися, чи щось пропустили?

Напишіть про це у коментарях, ми з задоволенням відповімо та обговорюємо Ваші зауваження та пропозиції.

Дата: 11.04.2023
Автор: Пилипець Артем
Автор та ведучий навчального проекту: Школа SEO
Голосування

Авторам статті важлива Ваша думка. Будемо раді його обговорити з Вами:

comments powered by Disqus
navigate
go
exit
Дякуємо, що обираєте FREEhost.UA