• База знань
  • /
  • Блог
  • /
  • Wiki
  • /
  • ONLINE CHAT
+380 (44) 364 05 71

Стаття також доступна російською (перейти до перегляду).

Наприкінці серпня 2023 року вийшла нова версія ядра Linux 6.5. У ній розробники зробили важливі кроки до вдосконалення операційної системи. Зокрема, додали нові функції, оновили драйвери та покращили загальну продуктивність.

Зміни та оновлення

Реліз ядра Linux 6.5 відбувся через два місяці після передостаннього оновлення. Не дивлячись на такий короткий термін, автори провели велику роботу та дійсно внесли багато нововведень. Зокрема, у цьому випуску знайдено 1467 корекцій від понад 2 тисяч розробників, зроблено ревізію 78 МБ патчів. Загалом, було додано 1294205 рядків коду та видалено 930515. Це свідчить про  інтенсивну роботу над удосконаленнями.

Огляд основних змін

Ядро Linux 6.5 характеризується новими функціями, серед яких підтримка:

  • Wi-Fi 7;

  • MIDI 2.0 в ALSA;

  • ACPI для архітектури RISC-V;

  • Landlock для UML (User-Mode Linux);

  • системи AMD «Zen»;

  • інструкцій memcpy/memset ARMv8.8 у просторі користувача;

  • Intel TPMI (Topology Aware Register and PM Capsule Interface) для підсистеми обмеження живлення та драйвера інтерфейсу TPMI для Intel RAPL.

Також передбачена нова функція «підсилення працездатності» в EAS для покращення використання ЦП для певних робочих навантажень.

У цьому випуску також покращена продуктивність файлової системи Btrfs, у якій ще представлена підтримка SGX/HPE Ultraviolet для кластеризації Sub-NUMA (SNC).

Linux 6.5 передбачає апаратну підтримку для планшетів Lenovo Yoga Book yb1-x90f/l і Nextbook Ares 8A, Dell Studio 1569, Lenovo ThinkPad X131e (версія 3371 AMD) і ноутбуків Apple iMac11,3.

Підтримка обладнання

У новій версії ядра Linux 6.5 вдалося розширити взаємодію з контролерами USB4, включаючи додавання початкової підтримки Intel Barlow Ridge, які підтримують USB4 v2 зі швидкістю 80 Гбіт/с через USB Type-C.

Також з'явилася підтримка багатьох ARM-чіпів, зокрема: Nuvoton MA35D1, Amlogic C3 та STMicroelectronics STM32MP2 на базі ARM Cortex-A35, а ще Samsung Exynos 4212, Qualcomm MSM8939 (Snapdragon 615), Qualcomm SC8180x (Snapdragon 8cx), Qualcomm SDX75 та Alibaba T-Head TH1520.

Розробники також не оминули увагою ARM-плати. Додана підтримка різноманітних моделей, включаючи Marantec Maveo, Endian 4i Edge 200, Epson Moverio BT-200, PHYTEC STM32MP1-3 та багато інших.

Додатково тепер підтримуються бездротові чипи Realtek RTL8192FU, Realtek RTL8723DS та Realtek RTL8851BE.

В цій версії також приділена увага драйверу AMDGPU. Тепер за замовчуванням додана технологія адаптивної синхронізації FreeSync, яка допомагає покращити якість відтворення відео, коригуючи частоту оновлення екрана та уникаючи розривів зображення.

Щодо драйвера i915, то тут розробники додали початкову підтримку чіпів Intel Meteor Lake. Тепер також можна використовувати змінну частоту оновлення екрана (VRR, Variable Rate Refresh) на ноутбуках з екранами на базі інтерфейсу eDP (Embedded Display Port). Для framebuffer була реалізована підтримка мапінгу пам'яті (mmap).

Пам'ять та системні сервіси

У новій версії ядра є кілька змін, які належать до обробки пам'яті та системних сервісів. Тепер підтримується розширення PIE (ARMv8.9 Permission Indirection Extension) для систем на архітектурі ARM64. Воно дає можливість налаштовувати права доступу до пам'яті, і тепер, замість кодування інформації про дозволи в таблиці сторінок, PIE використовує індекс масиву дозволів, який вказаний у реєстрі.

Додатково для систем на базі ARM, які підтримують розширення Armv8.8, з'явилася можливість використовувати процесорні інструкції memcpy/memset у просторі користувача.

Процедура переведення процесорів в стан online тепер прискорена завдяки паралельній активації декількох CPU. З'явилася підтримка протоколу Unaccepted Memory, який дозволяє приймати виділену хост-системою пам'ять у гостьових системах, захищених за допомогою технологій AMD SEV-SNP (Secure Nested Paging) або Intel TDX (Trusted Domain Extensions).

У цій версії здійснили перехід на використання версії Rust 1.68.2. API pin-init був покращений, а можливості модулів 'error', 'sync', 'str', 'task' та 'types' розширені.

В підсистемі BPF додана підтримка для прикріплення фільтрів до kfunc. Додане автоматичне виявлення та визначення завдань, які інтенсивно використовують ресурси CPU (виконуються понад 10 мс), що сприяє оптимізації продуктивності системи.

Увага приділена й архітектурі RISC-V, де тепер підтримується ACPI та розширення «V» (Vector, векторні інструкції). Для управління цими розширеннями введений параметр "/proc/sys/abi/riscv_v_default_allow" та серію прапорців «PR_RISCV_V_*».

Також врахована архітектура Loongarch, для якої додали підтримку одночасної багатопотоковості (SMT, Simultaneous Multi-Threading) і можливість збирання ядра для Loongarch компілятором Clang.

Також в планувальнику завдань оптимізували балансування навантаження між ядрами CPU шляхом уникнення надмірної міграції між областями SMT (Simultaneous Multi-Threading) на гібридних системах.

Мережева взаємодія

Для бездротових пристроїв IEEE 802.15.4 додали підтримку режиму активного сканування мережі. Розробники переписали реалізацію системних викликів sendpage та splice, де вже не передаються дані у сокет по сторінках, а в обробниках sendmsg реалізована передачу посилань на дані.

І ще доданий новий тип повідомлень SCM_PIDFD. Він дає можливість використовувати сокети та виклики sendmsg()/recvmsg() для передачі даних про ідентифікатор процесу pidfd.

Разом ядром 6.5 також випустили Linux-libre 6.5-gnu. З нього виключили складові прошивок та драйверів, де містяться ділянки коду, призначені виробником для обмеженого застосування.

Замовляйте VPS хостинг на Debian вже зараз. Обирайте розміщення віртуального серверу в Україні, або в Європі, диски NVMe, або звичайні SSD, та інші характеристики серверу. Вже через кілька хвилин після підтвердження замовлення сервер готовий до роботи.

Підписуйтесь на наш телеграм-канал https://t.me/freehostua, щоб бути в курсі нових корисних матеріалів.

Дивіться наш канал Youtube на https://www.youtube.com/freehostua.

Ми у чомусь помилилися, чи щось пропустили?

Напишіть про це у коментарях, ми з задоволенням відповімо та обговорюємо Ваші зауваження та пропозиції.

Дата: 01.09.2023
Автор: Сергей Носенко
Голосування

Авторам статті важлива Ваша думка. Будемо раді його обговорити з Вами:

comments powered by Disqus
navigate
go
exit
Дякуємо, що обираєте FREEhost.UA