• База знань
  • /
  • Блог
  • /
  • Wiki
  • /
  • ONLINE CHAT
+380 (44) 364 05 71

Стаття також доступна російською (перейти до перегляду).

Дата-центри в датах та цифрах

Зміст

У 2021 році кількість інтернет-користувачів перевищила 4,6 млрд людей - 59,5% від загального населення планети. Велика мережа дата-центрів забезпечує можливості для спілкування, бізнесу, обміну даними у всіх куточках світу.
Що таке центр дата? Це комплекс обробки та зберігання даних. Якщо простіше — окреме приміщення з серверами, посиленими системами безпеки інформації, власним клімат-контролем і надійним електроживленням. Тут зберігається все: від відеороликів TikTok до внутрішніх корпоративних документів. Розкажемо, з чого починалася історія дата-центрів і що вони примітні зараз.

Спочатку був ENIAC

З 1945 року уряд США почав експлуатувати комп'ютерний центр The Electronic Numerical Integrator and Computer. 27-тонний комп'ютер вартістю майже пів мільярда доларів працював на військову промисловість. За допомогою нього розраховували траєкторії польоту бомб та складали прогнози погоди на території СРСР. Тут же зберігали коди доступу до ядерної зброї.

Фото ENIAC который работал на вооружонніе силі США

До чого тут дата-центри? ENIAC дуже нагадував сучасний центр обробки даних (ЦОД): це було окреме захищене приміщення із стійками для блоків мікросхем, із резервним електрозабезпеченням та з'єднувальними кабелями.

Без стелі

1951 року перша комп'ютерна кімната з'явилася в СРСР. Комп'ютер, що займає площу 60 квадратних метрів і складається з 6 тис. деталей, виробляв до 3 тис. операцій за хвилину. Для порівняння – чіп Apple A15 для сучасного покоління смартфонів має продуктивність 15,8 трильйонів операцій на секунду. Радянський комп'ютер нагрівався настільки сильно, що довелося прибирати стелю.

Первый советский компьютер

Перший дата-центр

Наприкінці 50-х створили перший комерційний центр обробки даних, який використовували для бронювання авіаквитків. Все почалося з доленосної зустрічі менеджера з продажу IBM та президента American Airlines у 1953 році. Їм потрапили сусідні місця на борту, що прямує з Лос-Анджелеса до Нью-Йорка.

У повоєнний час у країнах намітився бум на пасажирські авіаперевезення. Водночас системи реєстрації та зберігання даних були безнадійно застарілими: посадкові талони виписували вручну і зберігали в коробках. У нових умовах це призводило до цілковитого хаосу. Дата-центр, який вийшов на повноцінну експлуатацію у 1960 році, почав розв'язувати цю проблему.

Нова ера: від серверних до ЦОД

Сучасний розвиток дата-центрів почався з появи компактних персональних комп'ютерів у 1980-х роках. Але справжній бум почався з появи інтернету та розвитку доткомів: коли компанії почали переводити свої бізнес-процеси до мережі. Звичайно, вони були зацікавлені в безперебійному та цілодобовому доступі до даних. Щоб забезпечити її, створювали окремі приміщення.

Схема соединения Сервера с клиентами

У 1990-х роках комп'ютери в таких кімнатах стали називати серверами, а самі кімнати — ЦОД. Перед новим тисячоліттям з'явилися гіпервізори: системи, що базуються на віртуалізації. Сучасний термін "дата-центр" поширюється і на класичні "серверні" кімнати, і на хмарні ЦОД.

А що зараз?

Сучасний дата-центр — складна ІТ-інфраструктура, в якій розміщуються спеціалізовані ресурси: сервери, бази даних, інші пристрої. Розрізняють чотири рівні дата-центрів: від серверних кімнат до приміщень із комп'ютерними системами та стабільним електроживленням. Тобто і кімната з парою стандартних серверних стійок, і цілий хмарочос, що споживає мегавати енергії, — дата-центри.План современного ЦОД

Параметры, с которыми работают современные ЦОД:

  • віртуалізація — забезпечення граничної ефективності застосування ресурсів з відділенням обчислювальних потужностей від обладнання;
  • автоматизація — розподіл ресурсів для безперебійної роботи;
  • віддалений доступ — повноцінне управління без фізичної присутності;
  • зберігання — створення та дотримання умов для безперебійної роботи обладнання;
  • використання обладнання високої потужності та продуктивності;
  • IoT — впровадження концепції «інтернету речей»;
  • застосування «зелених»джерел електроенергії тощо

Бізнес використовує дата-центр для зберігання та обробки інформації, створення резервних копій даних. Доступні варіанти оренди серверів чи стійок у ЦОД чи фізичного розміщення власних серверів у дата-центрах.

Найбільший сучасний ЦОД

Найбільшим ЦОД у світі володіє Міжнародна інформаційна група Range. Площа дата-центру, розташованого в Китаї - 1,92024 млн кв. м. За словами власників, тут працюють центри 4-го покоління та найбільші системи хмарних обчислень.

Найбільший ЦОД у світі розташований у Китаї

По суті, це не просто ЦОД, а ІТ-центр, спрямований на технологічну та економічну експансію Китаю у світі. Інфраструктура спрямована на задоволення що зростає потреб ринку, що зростають, додатків для мобільних пристроїв та безперебійної роботи обчислювальних систем.

Найбезпечніший дата-центр

Ядерний бункер в Нідерландах, побудований в 1955 році, знайшов нове призначення. Зараз тут працює CyberBunker – найзахищеніший дата-центр на землі. Один підземний рівень і чотири зовнішні, спеціальний щит для захисту підземного поверху (п'ять метрів бетону та електромагнітних щитів). ЦОД витримає навіть ядерний удар, зберігши цілісність електронного устаткування.

Серверний бункер у Нідерландах

Найбільш незвичайні дата-центри

У Барселоні дата-центр розташований у будівлі церкви Torre Girona. Але це ще не межа:

  • дата центр, що належить Nautilus Data Technologies, працює на баржі, що плаває біля 30-кілометрової лінії узбережжя Сан-Франциско. Сервери охолоджуються за рахунок холодної океанічної води;
  • схожий принцип — компактний дата-центр, що належить Microsoft. Серверна шафа поміщена в герметичний закритий контейнер і опущена на дно океану. Природне охолодження допомогло заощадити на кондиціювання;
  • дата-центр Банхів у Стокгольмі розташований у колишньому бомбосховищі (на глибині 30 м під скелею). Він витримає пряме влучення водневої бомби. До речі, тут досі використовують трофейні дизель-генератори часів холодної війни.

ЦОД-укриття у Швеції

Найкрасивіший дата-центр

У 2017 році найкрасивішим було визнано ЦОД Switch Pyramid, розташований у штаті Мічіган (США). Він спроєктований у вигляді піраміди, що займає площу 21 тис. кв. м. Власне, дата-центр займає лише перші два поверхи будівлі, решта — офіси.

ЦОД у вигляді піраміди, США, штат Мічіган

А що у нас?

Дата центру FREEhost.UA запущено в експлуатацію в 2011 році. Він відповідає стандарту Tier 2+ та розділений на чотири незалежні приміщення. Загальна кількість юнітів – 2,9 тис. Характеристики нашої дати центру в Україні.

 Електроживлення

Два незалежні електровведення по 600 кВт. Якщо електрика пропадає - вмикається живлення від ДБЖ (його потужності вистачає на 30 хвилин). За відсутності електроживлення довше 60 секунд включається дизель-генератор (всього в ЦОД їх два, другий - резервний). Кожна стійка розрахована на 5 кВт і поділена на чотири рівні частини, з незалежними автоматами.

Кондиціювання

Система кондиціонерів у ЦОД Freehost.ua

Реалізовано принцип N+1. Якщо один із кондиціонерів вийде з ладу, це не вплине на роботу системи охолодження. Постійна температура у приміщенні – 20 градусів Цельсія. Система фрикулінгу (використання зовнішнього холодного повітря) допомагає заощаджувати витрати на кодомінування у зимовий період. При цьому температура переноситься рекуператором: вуличне повітря не потрапляє до машзалів.

Индикаторы температуры в маш. зале.

Інтернет

Три незалежні оптичні введення (кожен — від окремого провайдера) забезпечили реалізацію схема N+1. FREEhost.UA - офіційний учасник мережі обміну трафіком UA-IX, DTEL-IX, Giganet. За маршрутизацію в дата-центрі відповідає Juniper MX240, його резервування займається Juniper MX80.

Пожежогасіння

Система пожаротушения в ЦОД Freehost.ua

Засобом пожежогасіння в ЦОД є спеціальний газ, що витісняє кисень із приміщення та блокує загоряння. Він нешкідливий для обладнання. Система працює в автоматичному режимі та синхронізована із засобами пожежної сигналізації.

Безпека

Доступ до машзалу ЦОД мають лише співробітники зі спеціальними картками. Система фіксує кожен візит (особистість, час входу та виходу). Працює відеоспостереження по всьому периметру. Доступ для клієнтів можливий лише за спецперепустками, оформленими на основі документів.

Можливості для клієнтів

У ЦОД передбачено робочу зону для роботи з сервером (перестановки ОС, заміни комплектуючих та ін.). Також забезпечено віддалений доступ. У дата-центрі є місце для розміщення клієнтського обладнання: від юніту до кількох стояків.

Підписуйтесь на наш телеграм – канал t.me/freehostua, щоб бути в курсі нових корисних матеріалів. Дивіться наш канал Youtube на youtube.com/freehostua.

Дата: 11.01.2022
Автор: Євген
Голосування

Авторам статті важлива Ваша думка. Будемо раді його обговорити з Вами:

comments powered by Disqus
navigate
go
exit
Дякуємо, що обираєте FREEhost.UA