• База знаний
  • /
  • Блог
  • /
  • Wiki
  • /
  • ONLINE CHAT
+380 (44) 364 05 71

Доменна зона ua

Коротка історія домену .UA

Неофіційно спроби ідентифікувати Україну у world wide web почалися з моменту здобуття незалежності. Офіційно домен почав існування з 1 грудня 1992 року. Один із «батьків» інтернету Джон Постел делегував домен .UA, внісши відповідні дані на кореневі сервери. У тому ж році з'явилися публічні домени для українських областей. Право на адміністрування отримав Олег Волощук.

У 1995 році офіційно делегували публічні домени net.ua, gov.ua і com.ua. Адмініструванням займаються Дмитро Кохманюк та Ігор Свиридов, які утворили українську групу координації мережі (UA NCG).

У 1997 році з'явилася структура коротких публічних регіональних доменів.
16 листопада 2000 в Києві був підписаний Меморандум «Про об'єднання зусиль уповноважених державних органів та інтернет-сервіс-провайдерів України при створенні Національного Реєстру доменних імен в зоні UA». Домен .UA визнали національним надбанням України.

До кінця 2000 року в Україні утворився активний прошарок компаній, які займалися реєстрацією доменних імен в домені .UA на комерційній основі, але при цьому вони перебували за межами правового поля.

Для вирішення проблеми в кінці 2000 року було сформовано склад майбутньої Громадської наглядової ради, до якої увійшли представники ДСТСЗІ, ІнАУ, АУРІУ, ТЕЛАС (Українська Асоціація операторів зв'язку), Консорціуму операторів Інтернет.
У 2001 року UA NCG реєструють як юридичну особу: ТОВ «Хостмастер». Компанія підтримує реєстр домену .UA. Реєструється перше ім'я другого рівня: business.ua для однойменної газети.

В цей же період починається конфлікт між ТОВ «Хостмастер» і українською владою, яка бажає підпорядкувати адміністрування доменів в зоні .UA державним органам. Через кілька років конфлікт вдалося врегулювати.

З 2004 року для серверів доменної зони України застосовують хмарну технологію Anycast.

У 2010 році подолано рубіж в 500.000 реєстрацій. З'явилася підтримка IPv6 і перше дзеркало кореневого сервера L-root. Стало можливим реєструвати кириличні доменні імена третього рівня.

У 2011 році впровадили технологію EPP. Провели першу профільну конференцію з регулювання доменної індустрії UADOM.

У 2014 році «Хостмастер» підписав угоду з Міжнародною корпорацією з розподілу доменних імен ICANN.

З травня 2019 року Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) заявила про надання послуг арбітражу з вирішення спорів для доменних імен .UA і надалі для інших українських доменних зон за процедурою UADRP. Це стало результатом домовленостей між ТОВ «Хостмастер» та WIPO.

Ця процедура дає можливість власнику торгової марки отримати доменне ім'я, яке до цього було зареєстроване іншою особою або використовувалося недобросовісно. Заявнику досить довести, що реєстрація або використання доменного імені проходили з порушеннями.

«Колапс» 2004-го року

У жовтні 2004 року компанія «Хостмастер» повідомила про свою відмову від подальшої співпраці з Інтернет Асоціацією України (ІнАУ) з питань адміністрування національного домена, а також про свій вихід з Громадської наглядової ради домена UA.

Офіційно це рішення було «реакцією на навмисне порушення з боку ІнАУ істотних умов багатосторонньої угоди про створення Громадської наглядової ради домена UA».
Причиною став новий договір від «Хостмастер», умови якого не влаштовували частину реєстраторів доменних імен. 15 жовтня 2004 декілька компаній заблокували переукладання договорів, вимагаючи перегляду умов.

Через це стало неможливим переукласти ідентичні договори з 96 реєстраторами. Відсутність договорів спричинила блокування: з 16 по 20 жовтня 2004 року делегування нових доменних імен в доменах .UA та .COM.UA не проводилося.

«Хостмастер» 20 жовтня 2004 року ініціював круглий стіл і запропонував реєстраторам продовжити співробітництво на попередніх умовах до 30 листопада 2004 року включно — щоб встигнути узгодити взаємно прийнятні умови єдиного договору з реєстраторами та укласти нові договори з 1 грудня 2004 року. Це було погоджено.

В той же день стало відомо, що від імені ІнАУ у корпорацію ICANN направили лист. В ньому відкрито пропонувалося передати ІнАУ повноваження діючого адміністратора домену .UA.

З огляду на ситуацію ТОВ «Хостмастер» довелося розробляти і пропонувати нові основи надання послуг користувачам системи доменних імен України. Подібні ситуації в історії української доменної зони більше не повторювались.

Домен верхнього рівня .укр: історія та основні принципи

16 березня 2009 року Український мережевий інформаційний центр (створений під егідою держави в якості основного «конкурента» ТОВ «Хостмастер») подав заявку в регулятор ICANN на реєстрацію домену .УКР.

При цьому було враховано декілька національних особливостей: в таблицю дозволених кириличних символів додали апостроф як окрему букву, а також літери українського алфавіту: Ґ, Є, І, Ї.

1 березня 2011 року ICANN повідомила про успішний розгляд заявки.
19 березня 2013 року процедура делегування завершилася: домен .УКР з'явився в кореневій системі доменних імен. Того ж дня зареєстрували УМІЦ.УКР та ТЕСТ.УКР
21 серпня 2013 року запрацювали перші домени органів влади: ПРЕЗИДЕНТ.УКР та КАБМІН.УКР. Відкрилася пріоритетна можливість реєструвати імена для інших держорганів та діючих в Україні торгових марок.

17 жовтня 2013 року були затверджені правила реєстрації, які дозволили отримувати доменні ім’я в зоні .УКР всім бажаючим.

Основні принципи реєстрації:

  1. Заявник сам вибирає ім'я домену. Але діє принцип «хто першим встиг — той і зареєстрував».
  2. .УКР не вказує на належність власника до національного інтернет-сегменту.
  3. Дозволено реєстрацію тільки доменних імен другого рівня.
  4. Термін реєстрації обмежений: від 1 року до 10 років.
  5. Можна використовувати кирилицю, арабські цифри, апостроф і дефіс. Латиниця заборонена.

Українські доменні зони

Економічна складова українських доменів

В Україні зареєстровано близько 1 млн сайтів в різних доменних зонах. Крім українських доменних зон (.UA, .COM.UA, .KIEV.UA та ін.), що займають частку більше 50%, попитом користуються .COM і .NET. Середня ціна реєстрації домена — приблизно $12. Виходячи з цього, загальний оборот на ринку реєстрацій українських доменів близко $ 12 млн на рік.

Домени в UAtld використовують понад 500 тис. українських компаній. Майже 3 тис. доменних імен gov.ua належать державним органам.

Максимальну кількість доменних імен, зареєстрованих у UAtld, було зафіксовано у травні 2013 року: 700 тис. За підсумками травня 2020 року, цей показник складає 538 тис. Спад за ці 7 років склав майже 24%. Це негативна тенденція, викликана економічними кризами в Україні. Як тільки економіка починає падати кількість доменних імен теж скорочується.

Окремо варто сказати про домен .УКР. Його адмініструванням займається «Український мережевий інформаційний центр». Кількість реєстрацій трохи перевищує позначку в 10 тис.

Перехід безкоштовних доменних зон на комерційну основу

Домена зона .ORG.UA від свого створення була безкоштовною її розробляли для некомерційних інтернет-ресурсів. Однак з часом в цій доменній зоні почали реєструвати імена для сайтів різних напрямків. До 2012 року кількість реєстрацій досягла 100 тис. Велику частку імен використовували кіберсквотери. Саме через них та через необхідність модернізації апаратної бази, адміністратор доменої зони .ORG.UA у листопаді 2012 року перевів домену зону на комерційну основу. Схожа ситуація відбулася з доменами .KIEV.UA, .NET.UA, а також низкою регіональних доменів: ODESSA.UA і OD.UA, IVANO-FRANKIVSK.UA і IF.UA, KHERSON.UA і KS.UA і інші.

Перехід на комерційну модель значно — у 4-6 разів — знизив кількість реєстрацій нових доменів, це призвело до загального зменшення кількості доменних імен в українських доменних зонах.

Українські домени другого рівня: види і призначення

.UA — географічний домен другого рівня. Він демонструє належність сайту до української доменній зоні.

Крім цього, існують домени третього рівня. Умовно їх можна поділити на регіональні, наприклад .ZP.UA для запорізького регіону, KH.UA — для харківського і т.д., а також на ідентифікатори COM.UA для комерційних сайтів, NET.UA для телекомунікацій і т.п..
Види публічних доменів, що ідентифікують призначення сайту (приведені пояснення — рекомендаційні. Українські домени можна реєструвати і використовувати для будь-якої мети):

Домен третього рівня Рекомендований ідентифікатор
.com.ua бізнес-структури

.net.ua

провайдери і компанії, які обслуговують мережі
.org.ua громадські та інші організації, фізособи
.edu.ua освітні установи будь-якої форми власності III і IV рівнів акредитації
.gov.ua урядові державні установи
.in.ua приватні особи

Є також додаткові комерційні домени другого рівня в українській доменній зоні. Вони відрізняються від публічних наявністю конкретних власників, що мають право регулювати роботу доменів та встановлювати цінову політику.

Класифікація наступна:

  • .co.ua — бізнес-структури;
  • .biz.ua — ФОП і юрособи;
  • .pp.ua — приватні особи;
  • .v.ua — без специфічних обмежень.

Регламентовані регіональні домени другого рівня в зоні .UA:

Суфікс Регіон
.ck.ua, .cherkasy.ua, .cherkassy.ua Черкаська область
.crimea.ua АР Крим
.cn.ua, .chernigov.ua та .chernihiv.ua Чернігів та область
.cv.ua, chernivtsi.ua та .chernovtsy.ua Чернівці та область
.dn.ua та .donetsk.ua Донецьк та область
.dp.ua, .dnipropetrovsk.ua, .dnepropetrovsk.ua Дніпро та область
.if.ua та .ivano-frankivsk.ua Івано-Франківськ та область
.kv.ua, .kiev.ua, .kyiv.ua* Київ та область
.kh.ua, .kharkiv.ua, .kharkov.ua Харків та область
.km.ua та .khmelnitskiy.ua Хмельницький та область
.kr.ua, kropyvnytskyi.ua та .kirovograd.ua Кропивницький та область
.ks.ua та kherson.ua Херсон та область
.lg.ua та .lugansk.ua Луганськ та область
.lutsk.ua, lt.ua та volyn.ua Луцьк та Волинська область
.lviv.ua Львів та область
.mk.ua та .nikolaev.ua Миколаїв та область
.od.ua, .odesa.ua, .odessa.ua Одеса та область
.pl.ua та .poltava.ua Полтава та область
.rv.ua, .rivne.ua та .rovno.ua Рівне та область
.sebastopol.ua Севастополь
.sm.ua та .sumy.ua Суми та область
.te.ua та .ternopil.ua Тернопіль та область
.uz.ua та .uzhgorod.ua Ужгород, Закарпатська область
.vn.ua та .vinnica.ua Вінниця та область
.yalta.ua Ялта
.zp.ua та .zaporizhzhe.ua Запоріжжя та область
.zt.ua та .zhitomir.ua Житомир та область

*Спірна зона .KYIV.UA

У 2015 році відкрилася можливість зареєструвати домен .KYIV.UA. Його назва — латинська транскрипція україномовного написання назви столиці. Поява домена викликала багато дискусій. Адже поширений до цього домен .KIEV.UA відібражав росісськомовний варіант написання назви міста. Це стало приводом для певних політичних маніпуляцій.

Тож появу .KYIV.UA присвятили україномовним користувачам, для яких така доменна зона є більш значною. Водночас цей домен зробили дзеркальним. Це означає, що володар доменного імені у зоні .KIEV.UA автоматично отримує право на аналогічне ім’я у новій зоні KYIV.UA. І сайт буде доступний з обома варіантами адрес. Однак щоб така схема працювала, власнику треба платити за обидва доменних імені.

Це створює незручності: тепер власникам сайтів у столичній доменній зоні доводиться або вибрати пріоритетний варіант домена, або сплачувати за обидва, а користувачам важче на слух вгадувати правильну доменну зону.

Реєстрація в доменній зоні .UA: правила і принципи

Регламент реєстрації доменних імен другого рівня в зоні .UA був затверджений ТОВ «Хостмастер» 1 квітня 2014 року з урахуванням відповідного українського та міжнародного законодавства. За цим документом, зареєструвати приватне домене ім’я другого рівня в домені .UA мають право тільки власники знаку для товарів та послуг ( торгової марки ) який був виданий державним підприємством "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент) або ТМ що одержали правову охорону на території України згідно з Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків.

Тобто без наявності діючої ТМ неможливо зареєструвати домене ім’я другого рівня в домені .UA. Цей принцип був впроваджений ще на початкових етапах розвитку домену, що дозволило ефективно захистити його від кіберсквотингу.

Наявність торгової марки ще не дає 100% право на реєстрацію. Є додаткові вимоги:

  • доменне ім'я має повністю збігатися з зареєстрованою назвою (з урахуванням правил транслітерації);
  • написання має збігатися з зареєстрованим товарним знаком (не допускаються неоднозначні трактування, зайві літери в знаку і т.п.).

Якщо у реєстранта вже є ТМ, і вона відповідає правилам — його заявка на реєстрацію домену буде розглянута протягом декількох робочих днів після оплати послуги.

Реєстрація домену .UA — правильний вибір для бізнесу, який прагне планомірно розвиватися в Україні і завойовувати довіру користувачів. Правила реєстрації виключають появу в доменній зоні «контор рогів та копит». Факт, що домен .UA може отримати тільки власник ТМ, викликає довіру і підкреслює високий авторитет.

Кілька інших особливостей реєстрації:

  • доменне ім'я має складатися з 1-63 символів;
  • на початку і в кінці імені повинна бути тільки буква або цифра;
  • всередині дозволені букви, цифри і знак дефісу;
  • при цьому знак дефісу не може бути третім і четвертим символом;
  • пробіли заборонені;
  • термін реєстрації можливий на період від 1 до 10 років;

Захищеність доменного імені .UA

Вже той факт, що у доменній зоні верхнього рівня можуть зареєструватися лише власники торгових марок, гарантує безпеку для власників доменів на знижує активність сквотерів. Адміністратор доменної зони продовжує розвивати цей принцип відповідно до сучасних норм.

Реєстрація адреси в доменній зоні .UA безпечна і швидка: особливо якщо довіряти процедуру відповідальним компаніям. Компанія FREEhost.UA реєструє домени верхнього і третього рівнів в UAtld. Замовляючи послуги хостингу, клієнти можуть отримати домен у подарунок.

Знайти домен

 
Дата: 02.07.2020
Автор: Андрей
Голосование

Авторам статьи важно Ваше мнение. Будем рады его обсудить с Вами:

comments powered by Disqus
navigate
go
exit
Спасибо, что выбираете FREEhost.UA